Kroppens egen medicin

Oprettet d. under Fasciel training, balance and stretch, Træning

Kroppens egen medicin

Kroppens egen medicin

Det er ingen NYHED at træning gør fantastiske ting ved kroppen. Men hvad der også er interessant, er, hvad motion gør ved vores hjerne.

Ved træning øges stofskiftet og gennemstrømningen af blod i lillehjernen, den motoriske hjernebark og forskellige sensoriske områder i hjernenNår disse områder i hjernen bliver stimuleret og aktiveret, påvirker det også vores psykiske sundhed.

”Når du træner, er fysisk aktiv, ændrer hjernen niveauet af kemiske beskeder/reaktorer, der anvendes til kommunikation mellem hjerneceller, som spiller en vigtig rolle i reguleringen af dit humør. Dog er det individuelt hvornår du oplever kicket / lykkefølelsen".

Nogle af de hormoner der spiller en betydelig rolle er:

Endorfiner – kroppens egen medicin
Endorfiner er et smertelindrende hormon og en af de vigtigste ingredienser til at løfte humøret og give dig en form for lykkefølelse. Når endorfiner interagerer med receptorer i hjernen, ændres niveauerne af dopamin og noradrenaline og frigiver en følelse af lykke og styrke.

Dopamin – ”Lykkepillen”
Dopamin er den vigtigste neurotransmitter i hjernens belønningssystem og måske den mest kendte. At spise god mad, dyrke intimiteten (Oxytocin - kærlighedshormonet) og sex eller træning kan frigive dopamin, der fører til positive følelser, der ubevidst opfordrer os til at gentage disse handlinger for at genskabe lykkefølelsen. Vi kan derfor blive afhængige af dopamin og endorfiner – og derved også sex og træning.

Serotonin – ”Sovepille”
Serotonin spiller en afgørende rolle i vores psykologiske velvære. Det er ansvarligt for hvor glade vi er i låget – det spiller altså en rolle på dit gode humør og giver dig en følelse af ro. Den optimale mængde motion, der er nødvendig for at forbedre serotoninsyntesen i hjernen, er tre timer ugentligt eller 30 minutter om dagen. Hvilket stemmer fint overens med anbefalingerne og udbyttet af træning af den fysiske del af kroppen. Win/Win.

Adrenalin – ”Smertelindrende”
Adrenalin er et hormon i binyren, der stimulerer det sympatiske nervesystem. Det giver dig et højere blodtryk, puls og blodsukker – og dermed et hurtigt rush. Derudover bliver du også mindre følsom overfor smerte.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar